January 11, 2017

De 30 nachtenregeling van Airbnb: hoe zit dat precies?

Sinds 1 januari is het voor Airbnb-verhuurders zonder shortstay-vergunning of bed & breakfast-registratie in Amsterdam niet meer mogelijk om langer dan 30 nachten per kalenderjaar je woning te verhuren. Maar wat houdt deze 30 nachtenregeling precies in?

De eind vorig jaar gesloten overeenkomst tussen Airbnb en de gemeente Amsterdam heeft een aantal gevolgen die niet voor iedereen meteen duidelijk zijn. Om jou als verhuurder een handje te helpen, zetten we de belangrijkste vragen mét antwoorden over de 30 nachtenregeling op een rijtje.

Waarom hebben Airbnb en de gemeente Amsterdam een 30 nachtenregeling overeenkomst ondertekend?

Het toerisme in Amsterdam trekt de laatste jaren enorm aan. Het gevolg is dat er steeds meer woningen via Airbnb worden geboekt. Ondanks de vele voordelen van het verhuren van woningen via Airbnb, stuit het ook op weerstand. De meest gehoorde klacht is dat woningen onttrokken worden uit de woningmarkt. En een andere klacht is dat groepen toeristen voor overlast zorgen in gehuurde Airbnb-woningen. Voor de gemeente Amsterdam is het belangrijk om de stad leefbaar te houden. Goede regelgeving en handhaving is daarbij noodzakelijk.

Over de motieven van Airbnb zijn de meningen verdeeld. Een deel van de critici ziet de deal als een noodzakelijke concessie om te blijven verhuren in sleutelsteden als Amsterdam, Londen en New York. Anderen spreken van een ‘to keep the peace’-strategie in aanloop naar een toekomstige beursgang van Airbnb.

Wat de beweegredenen van beide partijen ook zijn, wij van The Friendly Host zijn erg blij met de 30 nachtenregeling overeenkomst. Bijverdienen door je woning via Airbnb te verhuren is prima, zolang we rekening houden met onze buren en waken voor de leefbaarheid van onze stad. Een duurzame manier van (vakantie-)verhuur is wat ons betreft de enige manier die toekomst heeft.

Ik mocht mijn woning toch al niet langer dan 30 nachten per jaar verhuren?

Klopt. Al sinds 2014 geldt dat je als woningeigenaar in Amsterdam je huis maximaal 30 nachten per kalenderjaar mag verhuren aan maximaal 4 personen. Verhuur je je huis langer dan 30 nachten zonder de juiste toestemming? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot 20.500 euro. Uitzonderingen zijn woningen met een shortstay-vergunning of bed & breakfast-registratie. Shortstay vergunningen worden overigens niet meer uitgegeven door de gemeente.

De 30 nachtenregeling is dus in feite geen nieuwe regel. Wel nieuw is de nachtenteller die sinds 1 januari 2017 is toegevoegd aan je Airbnb-account. Die houdt precies bij hoeveel nachten je je huis per kalenderjaar hebt verhuurd. Zit je aan de grens van 30 nachten? Dan kun je simpelweg geen nieuwe boekingen meer aannemen. Je advertentie blijft wel gewoon online, maar is niet meer door gasten te boeken.

Ik heb een shortstay-vergunning, wat verandert er voor mij?

Als je een shortstay-vergunning hebt, hoef je niet te vrezen dat Airbnb je account afsluit. Zolang je je aan de afspraken met betrekking tot de vergunning houdt, mag je de woning het gehele jaar door verhuren. Je stuurt je vergunning digitaal op naar Airbnb en daarna zullen ze de nachtenteller van je account verwijderen.

Hoe zit het met de regelgeving omtrent het runnen van een bed & breakfast?

Wanneer je een bed & breakfast runt, hoef je je ook geen zorgen te maken dat je account wordt gelimiteerd. Ook hiervoor geldt dat je Airbnb binnenkort hiervan op de hoogte kan stellen.

Ben je van plan een bed & breakfast op te zetten? Kijk dan voor meer informatie op deze website van de gemeente. De belangrijkste regels zijn dat je niet meer dan veertig procent van je woning verhuurt en dat je zelf in de woning moet wonen en er ingeschreven staat.

Wat nou als ik het limiet heb bereikt, maar al boekingen voor het volgende kalenderjaar binnenkrijg?

Dan kun je die met een gerust hart aannemen. De regel geldt per kalenderjaar, dus voor een nieuw jaar kun je gewoon weer tot 30 nachten boekingen accepteren. Airbnb blokkeert je advertentie enkel voor het jaar waarin je de 30 nachten al hebt bereikt.

Als ik op Airbnb de 30 nachten heb bereikt, kan ik dan mijn woning aanbieden op andere websites zoals Homeaway of Wimdu?

Het is technisch gezien nog wel mogelijk om je woning via andere platforms te verhuren, maar wij raden dit ten zeerste af. The Friendly Host helpt alleen klanten bij legale vakantieverhuur (tot 30 nachten) of wanneer je een shortstay-vergunning hebt of een bed & breakfast runt. De gemeente streeft er overigens naar om naast Airbnb ook met andere verhuurwebsites vergelijkbare overeenkomsten te sluiten.

Ik dacht dat Airbnb zo hamerde op het belang van privacy, liggen nu al mijn gegevens op straat?

Volgens Airbnb is het nog altijd een prioriteit om persoonsgegevens te beschermen. De data van gebruikers zullen iedere zes maanden geanonimiseerd worden gedeeld met de gemeente en alleen als dat in overeenstemming is met de privacy-voorwaarden. Houd je je netjes aan de regels? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Alleen als er volgens Airbnb sprake is van aantoonbare misstanden zullen zij gegevens gepersonaliseerd afstaan en eventueel meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek.

Geldt de 30 nachtenregeling overeenkomst tussen Airbnb en de gemeente Amsterdam tot het einde der tijden?

De huidige overeenkomst geldt van 1 januari 2017 tot 31 december 2018. Daarna wordt gekeken hoe de veranderingen hebben uitgepakt en of nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn.

Wil je samen met ons kijken naar wat de juiste verhuurstrategie van je woning is of wanneer je het beste je kalender open kunt zetten, neem dan contact met ons op via info@thefriendlyhost.nl of bel ons op 020-2297577 en vraag naar je accountmanager.

Tekst: Hidde Jansen