January 12, 2017

De 60 dagenregeling van Airbnb: hoe zit dat precies?

Sinds 1 januari is het voor Airbnb-verhuurders zonder shortstay-vergunning of B&B-registratie in Amsterdam niet meer mogelijk om langer dan 60 dagen per kalenderjaar je woning te verhuren. Maar wat houdt deze 60 dagenregeling precies in?

De eind vorig jaar gesloten overeenkomst tussen Airbnb en de gemeente Amsterdam heeft een aantal gevolgen die niet voor iedereen meteen duidelijk zijn. Om jou als verhuurder een handje te helpen, zetten we de belangrijkste vragen mét antwoorden over de 60 dagenregeling op een rijtje.

WAAROM HEBBEN AIRBNB EN DE GEMEENTE AMSTERDAM EEN OVEREENKOMST ONDERTEKEND?

Het toerisme in Amsterdam trekt de laatste jaren enorm aan en dat zorgt voor een stijging van het aantal woningen dat via Airbnb wordt geboekt. Ondanks de vele voordelen van het verhuren van woningen via Airbnb, stuit het ook op weerstand. De meest gehoorde klachten zijn dat woningen onttrokken worden uit de woningmarkt en dat groepen toeristen voor overlast zorgen in gehuurde Airbnb-woningen. Voor de gemeente Amsterdam is het belangrijk om de stad leefbaar te houden en daarbij hoort goede regelgeving én de handhaving daarvan.

Over de motieven van Airbnb zijn de meningen verdeeld. Een deel van de critici ziet de deal als een noodzakelijke concessie om te blijven verhuren in sleutelsteden als Amsterdam, Londen en New York; anderen spreken van een ‘to keep the peace’-strategie in aanloop naar een toekomstige beursgang van Airbnb.

Wat de beweegredenen van beide partijen ook zijn, wij van The Friendly Host zijn erg blij met de overeenkomst. Bijverdienen door je woning via Airbnb te verhuren is prima, zolang we rekening houden met onze buren en waken voor de leefbaarheid van onze stad. Een duurzame manier van (vakantie)verhuur is wat ons betreft de enige manier die toekomst heeft.

IK MOCHT MIJN WONING TOCH AL NIET LANGER DAN 60 DAGEN PER JAAR VERHUREN?

Klopt, al sinds 2014 geldt dat je als woningeigenaar in Amsterdam je huis maximaal 60 dagen per kalenderjaar via Airbnb mag verhuren aan maximaal 4 personen, tenzij je een shortstay-vergunning of B&B-registratie hebt. Verhuur je je huis langer dan 60 dagen zonder de juiste toestemming? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot €20.500,-. Shortstay-vergunningen worden overigens sinds een aantal jaar geleden niet meer uitgegeven door de gemeente.

De overeenkomst is dus in feite geen nieuwe regel. Wel nieuw is de dagenteller die sinds 1 januari is toegevoegd aan je Airbnb-account. Die houdt precies bij hoeveel dagen je je huis per kalenderjaar hebt verhuurd. Zit je aan de grens van 60 dagen? Dan kun je simpelweg geen nieuwe boekingen meer aannemen. Je advertentie blijft wel gewoon online, maar is niet meer door gasten te boeken.

IK HEB EEN SHORTSTAY-VERGUNNING, WAT VERANDERT ER VOOR MIJ?

Als je een shortstay-vergunning hebt, hoef je niet te vrezen dat Airbnb je account afsluit. Zolang je je aan de afspraken met betrekking tot de vergunning houdt, mag je de woning het gehele jaar door verhuren. Via een notificatiesysteem kun je aan Airbnb laten weten dat je een vergunninghouder bent.

Dit systeem is alleen nog niet in werking gesteld op hun website, omdat de technische ontwikkeling hiervan nog niet rond is. We verwachten hier de komende weken meer informatie over te ontvangen. Zolang het systeem nog niet werkt, zal je advertentie niet worden gelimiteerd. Airbnb houdt ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zodra we meer weten, praten we je bij.

HOE ZIT HET MET DE REGELGEVING OMTRENT HET RUNNEN VAN EEN BED & BREAKFAST?

Wanneer je een Bed & Breakfast runt, hoef je je ook geen zorgen te maken dat je account wordt gelimiteerd. Ook hier geldt dat je Airbnb binnenkort kan laten weten dat je legaal (een deel van) je woning langer dan 60 nachten mag verhuren.

Ben je van plan een Bed & Breakfast op te zetten? Kijk dan voor meer informatie op deze website van de gemeente. De belangrijkste regels zijn dat je niet meer dan 40 procent van je woning verhuurt en dat je zelf in de woning moet wonen en er ingeschreven staat.

WAT NOU ALS IK DE LIMIET HEB BEREIKT, MAAR AL BOEKINGEN VOOR HET VOLGENDE JAAR BINNENKRIJG?

Dan kun je die met een gerust hart aannemen. De regel geldt per kalenderjaar, dus voor een nieuw jaar kun je gewoon weer tot 60 dagen boekingen accepteren.

ALS IK BIJ AIRBNB AAN DE LIMIET ZIT, KAN IK DAN MIJN WONING AANBIEDEN OP ANDERE WEBSITES ZOALS HOMEAWAY OF WIMDU?

Het is technisch gezien nog wel mogelijk om je woning via andere platforms te verhuren, maar wij raden dit ten zeerste af. The Friendly Host helpt alleen klanten bij legale vakantieverhuur (tot 60 nachten) of wanneer je een shortstay-vergunning hebt of Bed & Breakfast runt. De gemeente streeft er overigens naar om naast Airbnb ook met andere verhuurwebsites vergelijkbare overeenkomsten te sluiten die de illegale verhuur onmogelijk maken. 

IK DACHT DAT AIRBNB ZO HAMERDE OP DE PRIVACY, LIGGEN NU AL MIJN GEGEVENS OP STRAAT?

Volgens Airbnb is het nog altijd een prioriteit om persoonsgegevens te beschermen. De data van gebruikers zullen iedere zes maanden geanonimiseerd worden gedeeld met de gemeente en alleen als dat in overeenstemming is met de privacy voorwaarden. Houd je je netjes aan de regels? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Alleen als er volgens Airbnb sprake is van aantoonbare misstanden zullen zij gegevens gepersonaliseerd afstaan en eventueel meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek.

GELDT DE OVEREENKOMST TUSSEN AIRBNB EN DE GEMEENTE AMSTERDAM TOT HET EINDE DER TIJDEN?

De huidige overeenkomst geldt van 1 januari 2017 tot 31 december 2018. Daarna wordt gekeken hoe de veranderingen hebben uitgepakt en of nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn.

ANDERS NOG IETS?

Ja, Airbnb komt ook nog met een zogeheten ‘Neighbour Tool’. Niet om in de gaten te houden of de gasten wel netjes om 22.00 uur naar bed gaan, maar om klachten in te dienen als er sprake is van overlast. Daarnaast stelt de gemeente een meldpunt in voor overlast van illegale hotels en zijn er interventieteams die na een melding uitrukken.

Wil je samen met ons kijken naar wat de juiste verhuurstrategie van je woning is, neem dan contact met ons op via info@thefriendlyhost.nl of bel ons op 020-2297577 en vraag naar je accountmanager.

Wil je weten wanneer je het beste je kalender kunt openzetten, klik hier voor een jaaroverzicht van 2017.

Tekst: Hidde Jansen