February 25, 2019

How to: belastingaangifte en tijdelijke verhuur

Verhuren via Airbnb is ondanks de recente aanpassing van 60 naar 30 nachten nog steeds razend populair. Toch blijkt de regelgeving rondom de belastingaangifte van verhuuropbrengst nog steeds niet helemaal duidelijk onder huiseigenaren.

Hoewel het lijkt alsof de belastingdienst niet actief bezig is met het opsporen van niet opgegeven inkomsten door verhuur via Airbnb, is het heel belangrijk jouw inkomsten altijd te melden om risico’s op hoge boetes te voorkomen. Vorig jaar is er een totaal bedrag van €4,2 miljoen euro aan boetes opgelegd door de Gemeente Amsterdam. De boete op het niet-melden van Airbnb gasten bedraagt €6.000,- (en €20.500,- wanneer het een illegale verhuring betreft). Ondanks dit risico, blijken veel Amsterdammers de verhuur toch niet bij de belastingdienst op te geven. Terwijl er bijna 19.000 adressen bij Airbnb geregistreerd staan, kreeg de gemeente slechts 7743 meldingen binnen.

Hoe werkt de belastingaangifte over jouw verhuuropbrengst dan precies?

In jouw aangifte inkomstenbelasting moet je het eigenwoningforfait (forfait is een bedrag of een tarief dat door de belastingdienst vooraf is vastgesteld) over de hele eigen woning aangeven.

Daarnaast geef je 70% op van de huurinkomsten die je ontvangt. Van deze huurinkomsten mag je eerst alle kosten aftrekken die je hebt gemaakt tijdens je verhuurperiode. Het moet dan natuurlijk wel gaan om kosten die rechtstreeks te maken hebben met de verhuur van jouw woning. Denk daarbij aan het gebruik van gas, water en elektriciteit door jouw huurder en het inschakelen van een hosting bedrijf zoals wij, The Friendly Host. Je kunt hier meer over lezen op de informatiepagina van de belastingdienst betreft tijdelijke verhuur.

Toeristenbelasting hoeft je niet te melden, dat wordt door Airbnb automatisch ingehouden. Het bedrijf maakte vorig jaar 5,5 miljoen euro over aan de gemeente.

Heb je vragen over jouw belastingaangifte omtrent vakantieverhuur? Neem dan rechtstreeks contact op met de belastingdienst.