September 21, 2017

Meldplicht vakantieverhuur Amsterdam

Vanaf 1 oktober 2017 is het voor verhuurders in Amsterdam verplicht om melding te doen wanneer ze hun woning tijdelijk (via bijvoorbeeld Airbnb) willen verhuren aan toeristen. De meldplicht vakantieverhuur is voor nu alleen nog geldig in de gemeente Amsterdam.

Waar kan je als verhuurder de vakantieverhuur melden?

Wanneer je je woning tijdelijk gaat verhuren dan kan je vanaf 1 oktober terecht op deĀ website van de gemeente. Op deze pagina kun je door middel van een formulier melding maken van de tijdelijke verhuur. Het formulier kan je invullen via een beveiligde pagina waar gebruik wordt gemaakt van DigiD. De melding zal je in eerste instantie zelf moeten doen. Mocht het in de toekomst mogelijk zijn dat The Friendly Host de melding voor je kan verzorgen, dan zullen we dit uiteraard voor je regelen. Totdat we meer informatie hebben over de mogelijkheden, ben je vanaf 1 oktober zelf verantwoordelijk voor het doen van de melding. Let op: voor iedere boeking dien je een aparte melding te doen zoals het er nu naar uitziet.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden van vakantieverhuur?

Laten we even je geheugen opfrissen… Er wordt veel over Airbnb gesproken en geschreven. Wat houdt vakantieverhuur ook alweer in? Ter illustratie een overzicht van de belangrijkste kenmerken:

  • De woning heeft officieel de bestemming wonen
  • Er mag uitsluitend verhuurd worden door de hoofdbewoner
  • Er mag alleen sprake zijn van incidentele verhuur
  • De woning mag maximaal 60 dagen per kalenderjaar verhuurd worden
  • Je dient toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen
  • Er moet toestemming zijn voor tijdelijke verhuur van de VVE
  • Er mogen maximaal 4 personen overnachten
  • Gasten mogen geen overlast veroorzaken
  • Er moet sprake zijn van een brandveilige woning of woonboot

Waarom voert de gemeente Amsterdam de meldplicht vakantieverhuur in?

De meldplicht vakantieverhuur wordt ingevoerd met de bedoeling de negatieve gevolgen van toeristische verhuur van woningen te beperken. Dit wordt op verzoek van de gemeenteraad vastgelegd in de huisvestingsverordening die hiervoor aangepast wordt. De meldplicht beperkt het aantal woningen dat langer dan 60 dagen wordt verhuurd. Met het gevolg dat overtredingen effectiever gehandhaafd kunnen worden. Het maakt niet uit via welk platform een woning wordt verhuurd.

Zijn er gevolgen wanneer je vakantieverhuur niet meldt?

Het niet melden van een woning voor toeristische verhuur levert een boete van 6.000 euro op. Dit kan oplopen tot een boete van 20.500 euro wanneer er andere voorwaarden worden overtreden. Bijvoorbeeld wanneer een woning langer dan zestig nachten wordt verhuurd. Verhuurders moeten elke verhuur vanaf 1 oktober vooraf melden bij de gemeente met een online formulier. Het online formulier is vanaf 1 oktober op de website van de gemeente te vinden.

Eerder dit jaar schreven wij al een nieuwsbericht over de invoering van de vakantieverhuur meldplicht.Lees in dit bericht meer over drie veelgestelde vragen met betrekking tot de meldplicht en werking.