March 15, 2017

Tips: de beste foto’s voor jouw Airbnb-advertentie

Goede foto’s van je huis en haard zijn goud waard. Potentiële gasten kunnen voor je woning kiezen op basis van de ruimte, prijs, faciliteiten of locatie, maar haken evengoed weer af bij vage of saaie foto’s. Om jouw woning op en top uit de verf te laten komen, zetten we een aantal tips op rij.

Tip der tips…

1. LAAT PROFESSIONELE FOTO’S MAKEN

Dankzij smartphones is tegenwoordig iedereen een fotograaf. Toch moet je het belang van de kwaliteit van foto’s op je advertentie niet onderschatten. Professionele fotograferen bieden uitkomst.

Airbnb biedt gratis professionele fotografie aan, al zitten daar wel wat haken en ogen aan. Zo duurt het doorgaans drie tot vier weken voordat de foto’s online staan, is de kwaliteit wisselend en bestaat de kans dat er geen fotograaf beschikbaar is.

The Friendly Host werkt samen met een professionele interieurfotograaf, Wouter van der Wolk. Hij maakt minimaal twintig foto’s in HDR-kwaliteit, die binnen twee tot drie dagen na de shoot online staan. Hierdoor kun je al snel boekingen genereren en is de investering er in no time weer uitgehaald. Voor een afspraak en prijsopvraag kun je contact met ons opnemen, vaak kunnen de foto’s al binnen een week worden gemaakt. Een ander voordeel ten opzichte van foto’s laten maken via Airbnb is dat je bij ons ook de rechten van je foto’s krijgt en ze dus voor meerdere doeleinden kunt gebruiken.

Ben je goed met fotografie of heb je een goede vriend als fotograaf? Dan kun je uiteraard ook zelf aan de slag. Bedenk nogmaals, interieurfotografie is een vak apart.

Voordat je gaat of laat fotograferen…

2. ZORG VOOR EEN SCHONE, MAAR NIET TE LEGE WONING

Blinkende ramen, kussens op de bank, een stofvrije vloer; een opgeruimd huis nodigt net iets meer uit. Ruim dus alle voorwerpen op waardoor je ruimte rommelig kan lijken: kijk voor de zekerheid in alle hoeken en gaten of er geen rare troep opduikt, poets de vlekken op het fornuis nog even weg, maak je bed op met schone lakens en ruim je wasgoed op. Badkamers zijn vaak lastig, vooral als ze wat kleiner zijn. Maar met blinkende spiegels, een open douchegordijn, een gesloten toiletpot en zo min mogelijk verzorgingsproducten in beeld, ziet het er al snel mooi uit.

Toch moet je hier ook weer niet in doorslaan, een kaal huis is niet erg aantrekkelijk. Er mogen dus best wat tijdschriften blijven liggen op de salontafel en het hoekje met kruiden in de keuken mag ook worden gezien.

3. BENADRUK KENMERKEN EN JE EIGEN STIJL

Veel mensen boeken hun vakantieverblijf via Airbnb, omdat ze graag een kijkje in de keuken van een local willen nemen. Die ‘unieke ervaring’ kun je bieden door de kenmerken van je woning extra naar voren te laten komen: een prachtige platenverzameling, een groot dakterras, een hangmat in de tuin, een speelhoek voor kinderen, etc.

Zorg wel dat je alleen dingen op de foto zet die er ook daadwerkelijk zijn zodra gasten in je woning trekken. Een kunstverzameling die je liever opbergt, kun je dus ook beter op de foto’s achterwege laten. Datzelfde geldt voor andere kostbaarheden die je liever niet in beeld wil hebben.

4. ZET EEN BLOEMETJE OF FLESJE WIJN OP TAFEL

Een eet- of salontafel kan van zichzelf al mooi zijn, nog mooier is om het op te fleuren met bijvoorbeeld een bosje bloemen. Datzelfde geldt voor het balkon (indien je dat hebt). Staat daar een leuk tafeltje, zet daar dan een flesje rode wijn met een paar glazen op. De potentiële gasten kunnen de vakantiegeur bijna door het scherm ruiken.

Indien je zelf achter de lens gaat staan…

5. KIES GOEDE BELICHTING EN DE JUISTE INVALSHOEK

Gasten boeken liever een wat ruimer appartement dan een woning waarin je boven op elkaars lip zit. Die ruimte kun je creëren met het juiste licht en goede invalshoeken, ook in kleinere kamers.

Een belangrijke factor is het fotograferen van hoeken. Die geven een betere weergave van de ruimte dan een kale muur en zorgen voor een mooie balans in de compositie. Hanteer de ‘regel van derden’: zorg dat de horizon van de foto zich op een derde van de onderkant van het beeld bevindt.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet tegen het licht in fotografeert, dat zorgt voor overbelichte foto’s. Onderbelichting is uiteraard ook niet wenselijk. Je kunt het beste overdag foto’s maken met natuurlijk licht, dat zorgt voor diepte, kleur en een goed contrast.

Goede foto's airbnb-profiel

6. FOTOGRAFEER BUITEN

Een mooie woning van de binnenkant is uiteraard belangrijk, maar dat is de buitenkant ook. Een mooie gracht voor de deur, een leuk cafeetje op de hoek of een prachtige voorgevel kunnen net dat extra zetje geven om voor jouw woning te kiezen. Let op de weersomstandigheden, een straaltje zon is fotografisch mooier dan grauwe lucht. Ook het tijdstip is van belang, het eerste uur na zonsopgang en voor zonsondergang gelden als de ‘gouden uren’ met het beste licht.

Uploaden maar…

7. VARIEER MET FOTO’S

Hoe meer foto’s er op je advertentie staan, hoe breder het beeld is dat de potentiële gasten van je woning hebben. Zorg ervoor dat er een goede afwisseling zit tussen de foto’s: binnen en buiten, algemeen en detail, woonkamer en slaapkamer(s), etc. Gebruik zoveel mogelijk liggend beeld, staand beeld wordt namelijk kleiner en minder mooi weergegeven op de website van Airbnb.

Tekst: Hidde Jansen