April 08, 2017

Vragen m.b.t. vakantieverhuur Meldplicht Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil per 1 oktober 2017 een vakantieverhuur meldplicht gaan invoeren. De meldplicht is bedoeld voor woningeigenaren die hun woning verhuren via sites als Airbnb, Wimdu, 9Flats en Booking.com. We zetten de drie belangrijkste vragen en antwoorden over de meldplicht op een rijtje. 

Vraag 1: Wat houdt de vakantieverhuur meldplicht precies in?

De gemeente Amsterdam wil dat iedereen die zijn of haar woning verhuurt via een vakantieverhuur site, dit meldt bij de gemeente. De meldplicht moet ervoor zorgen dat de strijd tegen illegale vakantie verhuur in de stad effectiever wordt en dat de negatieve gevolgen van de toegenomen hoeveelheid Airbnb-overnachtingen beperkt blijven. Wanneer de meldplicht in gaat ben je voortaan verplicht om te melden wanneer de woning wordt verhuurd. Tevens dien je aan te geven over welke vergunningen de woning beschikt.

Op dit moment is het nog onduidelijk hoe de vakantieverhuur meldplicht precies vorm zal krijgen. Moet je elke boeking afzonderlijk aangeven? En geef je precies aan hoeveel nachten je je huis wilt verhuren? Of hoef je alleen maar aan te geven dat je de woning in een kalenderjaar maximaal 60 nachten verhuurt? Helaas is daar op dit moment nog niks over te zeggen. Dit wordt allemaal pas duidelijk wanneer het definitieve voorstel aan de gemeenteraad wordt voorgelegd (zie vraag 3).

Vraag 2: Wat betekent dat voor mij als verhuurder?

Als je je bij de gemeente registreert en je keurig aan de regels voor vakantieverhuur houdt, mag je de woning gewoon blijven verhuren. Tegen de tijd dat de vakantieverhuur meldplicht van kracht wordt, zal er meer duidelijk worden hoe je je als woningeigenaar kunt registreren. Besluit je de verhuur van je woning niet te melden bij de gemeente? Dan staat je een boete te wachten die kan oplopen tot een bedrag van €20.500,-.

Vraag 3: Heb ik als eigenaar nog inspraak voordat de meldplicht ingaat?

Jazeker, de maatregel bevindt zich nog in de voorstel fase. Amsterdammers hebben tot 2 juni de tijd om mee te denken of bezwaar te maken. Daarna zal de gemeente officiële plannen gaan maken. En op 19 juli zal er een concreet voorstel met eventuele aanpassingen worden besproken in de gemeenteraad. Bekijk hier wanneer de inspraakavonden per stadsdeel plaatsvinden.

Airbnb heeft al aangegeven tegen de meldplicht te zijn, lees daar in dit artikel van NOS meer over. Wij van The Friendly Host zijn van mening dat een vakantieverhuur meldplicht prima past binnen duurzame vakantieverhuur. Mits het geen administratieve rompslomp veroorzaakt voor woningeigenaren.