January 20, 2019

Van 60 naar 30 nachten

Na een periode vol speculaties en geruchten is het nu toch echt officieel: 2019 is het jaar waarin de 30-nachten regeling ingaat. Voorheen was het nog toegestaan om je huis maximaal 60 nachten per jaar te verhuren op Airbnb en soortgelijke boekingskanalen. Sinds 1 januari 2019 moeten huiseigenaren in Amsterdam zich houden aan het nieuwe maximum van 30 nachten.

In vier jaar tijd is het aantal Amsterdamse advertenties op Airbnb verdrievoudig. Wethouder Laurens Ivens wil met de halvering van het toegestane aantal verhuurbare nachten de overlast van toeristische verhuur verminderen.

Geen afspraak tussen Airbnb en Gemeente Amsterdam

Omdat er nog geen duidelijke afspraken zijn gemaakt tussen Airbnb en de gemeente Amsterdam sinds het invoeren van de 30-nachten regeling, is de nachtteller nog niet aangepast naar 30. Het is momenteel dus nog steeds mogelijk om 60 nachten per jaar verhuren. Wij raden het echter sterk af om over de toegestane 30 nachten te gaan, omdat de gemeente steekproefsgewijs controles uitvoert om illegale verhuur tegen te gaan. De boete die kan worden uitgedeeld bij de ontdekking van illegale verhuur kan oplopen tot 20.500 euro.

Hou het aantal verhuurde nachten goed in de gaten op Airbnb en stel je kalender zodanig in dat het maximum van 30 nachten niet overschreden kan worden. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen, neem dan vooral contact met ons op. Als je al klant bent bij ons, dan houden wij dit natuurlijk goed voor je in de gaten.

Vergeet niet alle inkomende boekingen te melden op de website van de gemeente Amsterdam. Hoe dat ook alweer precies werkt lees je in onze blog over de meldplicht.