mei 06, 2017

Wat is airbnb?

Wat is Airbnb ? Airbnb is tegenwoordig iedere week wel een keer in het nieuws, maar wat is Airbnb nou eigenlijk? Airbnb is een online platform waar je als gast een hele woning of (gedeelde) kamer kan boeken van huiseigenaren over de hele wereld. Sinds 2017 is het ook mogelijk om ervaringen en restaurants te boeken via het platform.

 

wat is airbnb

Waar staat Airbnb voor?

De naam is een samenvoegsel van de woorden “Airbed” & “Breakfast”. De drie oprichters uit San Francisco (de stad waar het bedrijf tevens gevestigd is), boden voor de start van het bedrijf luchtmatrassen bij hen thuis inclusief ontbijt aan. Het bedrijf werd opgericht in augustus 2008 in San Francisco. Airbnb is inmiddels actief in meer dan 191 landen en ruim 43.000 steden. Er zijn wereldwijd inmiddels meer dan 2 miljoen accommodaties te boeken. Airbnb is marktleider op het gebied van toeristische woningverhuur.

 

Wat kost het om een woning te huren of verhuren via Airbnb?

Je staat er als verhuurder vrij in om een nachtprijs te bepalen voor je woning. Over de verblijfskosten berekend Airbnb servicekosten aan zowel huurder als verhuurder. Zo betaald de verhuurder 3% servicekosten. Een huurder betaald tussen de 6-12% servicekosten. Hoe hoger het boekingsbedrag uitvalt, des te lager het percentage servicekosten voor de huurder zal zijn.

 

Bestaan er naast Airbnb nog andere, soortgelijke platforms?

Ja zeker. Naast Airbnb zijn er nog meer spelers op de markt die zich richten op tijdelijke vakantieverhuur. Bekende namen zijn Booking.com, Wimdu, Housetrip, Tripadvisor, 9Flats en HomeAway.

 

Dus The Friendly Host en Airbnb zijn twee verschillende organisaties?

Dat is juist. The Friendly Host gebruikt Airbnb slechts als platform om de woningen van haar klanten tijdelijk te verhuren. De organisaties zijn verder niet aan elkaar gelinkt. The Friendly Host biedt diensten aan die het mogelijk maken dat jij als huiseigenaar geen omkijken hebt naar de tijdelijke verhuur, maar wel inkomsten genereert. Klinkt interessant hè? Neem hier gerust een kijkje naar wat we voor jou kunnen betekenen.